Титанов прокат

Предлагаме Ви различни видове титанов прокат.


Титанът много често се използва в сплав с различни метали като алуминий, ванадий, мед, желязо, манган, молибден.


Детайли и изделия от титанови отливки намират широко приложение в авиационната, космическата индустрия и корабостроенето.


Титанов прах също така се използва в пиротехниката като източник на ярко светещи частици. Около 95% от добития титан в световен мащаб се използва под формата на титанов диоксид (Ti02, титанов двуокис, тианвайс), който е ярко бял постоянен пигмент, използван при производството на хартия, бои, пасти за зъби, цимент, пластмаси, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Използва се и за увеличаване на здравината на изделия от въглеродни нишки като тенис ракети, рибарски прътове и стикове за голф. Боята с титанов дихлорид в състава си е значително по-устойчива на високи температури, донякъде със самопочистващи свойства и е слабо податлива на влияния от морска среда.


Благодарение на високото си съотношение здравина-тегло, отличната си корозоустойчивост и свойството му да бъде подлаган на високи температури без да се деформира, титанът се използва във въздухоплавателната индустрия. Титанови елементи се срещат и в автомобилната индустрия, по-специално при състезателните мотори и автомобили поради здравината си и малкото тегло. В масовото производство на автомобили обаче не намира приложение, освен при продуктите от най-висок клас, заради високата си цена.


Титанът се използва при тенис ракети, стикове за голф, рамки и компоненти за велосипеди. През 1999 на пазара е пуснат чук, с глава от титан, който поради по-ниската си тежест е с по-дълга дръжка, което увеличава скоростта на удар и силата прилагана върху пирона. В същото време откатът върху ръката държаща чука е намален до 3% (за сравнение откатът при стандартните стоманени чукове е около 27%). В последно време от титан се произвеждат все повече туристически продукти поради ниската им тежест и висока издръжливост. Също така при конните състезания могат да се наблюдават коне с подкови от титан. Заради издръжливостта си титанът се използва все по масово от бижутерите.


Друго приложение е за направата на корпуси за часовници и рамки за очила, които не предизвикват алергична реакция на кожата.


Титанът често се използва в архитектурата. 4 метровият паметник на Юрий Гагарин в Москва е направен от титан заради атрактивния цвят на метала и връзката му с космическите технологии. Не на последно място детайли от титан се използват като заместители на традиционно стоманени компоненти в оръжейната индустрия, например барабани на револвери или пистолетни рами.


В медицината титанът се използва често заради биосъвместимостта си - не е токсичен и не се отхвърля от организма. Титанът се използва при изработката на заместители на стави и зъбни импланти, които могат да прекарат в организма без външна намеса над 30 години. Благодарение на не-феромагнитните си свойства такива протези не пречат при извършването на ЯМР изследвания.